LOJİSTİK YÖNETİMİNDE ERP UYGULAMALARI VE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR PROJESİ

“LOJİSTİK YÖNETİMİNDE ERP UYGULAMALARI VE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR PROJESİ”

T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı ‘na bağlı Ulusal Ajans tarafından organize edilip AB ‘nin “MESLEKİ EĞİTİMLERE YÖNELİK” Politikalarını desteklemek ve geliştirmek için yürüttüğü Hayatboyu Öğrenme - Leonardo da Vinci Programı - Hareketlilik Projesi kapsamında “BARIŞ KARGO TAŞIMACILIK LOJİSTİK TİC. LTD. ŞTİ.” tarafından sunulan projemiz hibe almaya hak kazanmıştır.

Projemizin tamamı Avrupa Birliği Fonlarıyla desteklenmiş olup 2013-1-TR1-LEO02-50692 Sözleşme Numaralı “LOJİSTİK YÖNETİMİNDE ERP UYGULAMALARI VE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR” konulu projemizde Yurt içi ve Yurt dışından konu ile alakalı kurum ve kuruluşlar Proje ortağı olarak yer almıştır.

Yurt Dışı Ortak Kuruluşlar:
ODAK S.R.O – ÇEK CUMHURİYETİ SKY Management Ltd. – İNGİLTERE

Yurt İçi Ortak Kuruluşlar:
Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı İzmir Şubesi Hidrokontrol Makina San. Tic. A.Ş. Olcay Lojistik Depolama Taş. Ltd. Şti.
Er-Nak Grup Lojistik Nakliyat Mad. Taah. San.Tic. Ltd.Şti. Eğitimde Kalite Yeterlilik Ve Akreditasyon Derneği ( EKYAD )

Projemiz 2 Hareketlilik şeklinde aşağıda belirtildiği şekilde gerçekleştirilmiştir.

1. Akış: 27 Nisan – 10 Mayıs 2014 22 katılımcımız ile İngiltere ‘nin Londra kentinde gerçekleşti.

2. Akış: 27 Nisan – 10 Mayıs 2014 14 katılımcımız ile Çek Cumhuriyeti ‘nın Prag kentinde gerçekleşmiştir.

Katılımcılarımızın Sektörde bulunan, mesleki eğitimlerine katkı sağlamak isteyen Proje Konusuna uygun meslekteki kişiler olup Sosyal ilişkileri kuvvetli, bulunduğu ortama uyum sağlayabilme ve takım çalışmasını benimseyebilen kişilerden olmasına dikkat edilmiştir.

Bu seçim arasından da Üniversitelerin Ticari Bilimler Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mezunları, Mühendislik Fakültesi mezunları, Meslek Yüksek Okulu (MYO) mezunları, Lise mezunu ancak herhangi bir meslek eğitimi almış olanlar (Tercihen stok yönetimi, muhasebe, yönetim, gümrük, müşteri hizmetleri, bilgi ve kontrol…) projemizde katılımcı olarak yer almıştır.

İngiltere ve Çek cumhuriyeti ‘nde başarılı bir şekilde uygulanan projemizden normalde 4 engelli katılımcı yer alması gerekirken 1 engelli katılımcımızın özel hayatı ile ilgili sorunlar nedeni ile Projede yer almamış ve bu nedenle 3 Engelli kişi katılımcı olarak yer almış ve bu projeden yararlanmıştır.

Bu sayede fırsat eşitliğinin her alanda sağlanmasına yardımcı olunmuş ve diğer katılımcılar da engelli katılımcılarımızın nasıl zorluklar çektiklerini ve yaşadıkları sorunlar konusunda kendilerine yardımcı olurken bu sayede kendilerinin de sosyal sorumluluk bilincinin arttığını yazdıkları sonuç raporlarında belirtmişlerdir.

Projemiz ile Lojistik eğitimi özellikle ERP Sistemleri Konusunda uzmanlaşmak isteyen katılımcılarımız 2 hafta süre ile 2 farklı şehirde gerçekleştirilen Yurt dışı eğitimlerdeki Programımızda Proje konusu ile ilgili konularda önceden ayarlanan kurum ve kuruluşlarda eğitim seminerleri ve teknik ziyaretler gerçekleştirilmiştir

Projemiz sayesinde Katılımcılarımız, AB ülkelerindeki Lojistik eğitiminin ne durumda olduğu başta olmak üzere bu konunun ERP Sisteminin uygulaması ve teknik uygulamalarına yönelik konularda teorik ve uygulamalı eğitimlerle bilgi sahibi olmuşlardır. Dünyada ticaretin giderek serbestleşmesine paralel olarak rekabetin artması, küresel ölçekte organizasyonların ağırlık kazanmasıyla birlikte taşıma mesafelerinin uzaması, hız unsurunu öne çıkarmıştır.

Bu durum, hammadde ve işlenmiş ürünlerin alıcılara düşük maliyetle, hasarsız ve zamanında ulaştırılmasının, LOJİSTİK HİZMETLERİN önemini arttırmıştır.

Projenin uygulanmasıyla, AB ülkelerinde uygulanan Lojistik Yönetimi hakkında yeni bilgi ve teknolojileri yerinde görme fırsatı elde edilirken AB ülkelerinde alınacak eğitimler ile sektörde ihtiyaç duyulan nitelikli personel ihtiyacının giderilmesine yardımcı olunmuştur.

Ortak kurumlardan faydalanarak deneyimlerinin arttırılması, AB’nin temel öncelikleri arasında olan meslekî eğitiminin geliştirilmesine katkıda bulunması, ulusal, bölgesel ve/veya sektörel işbirliği imkânlarının geliştirilmesi ve en önemlisi de katılımcıların bireysel gelişiminin arttırılması amaçlanırken Mesleki açıdan kendi kişisel gelişimlerine katkıda bulunulmuştur.

Seminer dışında yerinde gözlem yapmak amacıyla proje konusu ile alakalı çeşitli kurum ve kuruluşlara teknik gezi ve ziyarette bulunan katılımcılarımız kurum yetkililerinden hem kurumları hakkında bilgi hem de işleyişleri hakkında seminerler almışlardır.

Böylece ülkemizde bilinip ancak kullanılmayan bir sistemi yerinde görerek mesleki anlamda diğer meslektaşlarına göre ön plana çıkmışlardır.

Ulusal anlamda öneme haiz bir konuda tecrübe kazandıklarından katılımcıların edinecekleri tecrübeler ülkemiz açısından da istifadeli olacaktır.

Çoğu katılımcımızın ilk defa yurt dışı deneyimi olması nedeniyle katılımcılarımızın yurt dışına çıkmadan önce yurt dışındaki insanların yaşayış biçimlerine ve özellikle de kültürlerine yabancılık çekmemeleri amacıyla 2 hafta boyunca rahat bir eğitim geçirmeleri için Pedagojik, Kültürel, Dilsel Hazırlık Toplantıları yapılmış ve Yabancı dil kursu verilmiştir. Böylece Katılımcılarımız Dil konusunda da pratik yapma imkânı bulmuşlardır.

SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER; Başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olduğumuz projemiz ile katılımcılarımız 2 hafta boyunca sadece eğitim değil kültürel ve sosyal faaliyetler de gerçekleştirmişlerdir. Eğitimin olmadığı zamanlarda ve tatil zamanlarında kültürel geziler ile farklı şehirlere hatta farklı Avrupa ülkelerine geziler düzenlemişleridir.

Ayrıca İngiltere Grubu Büyükelçimiz Ünal ÇEVİKÖZ Bey’i ve Azerbaycan Büyükelçisi Fakhraddin GURBANOV ziyaret etmişlerdir.

SONUÇ: 2 hafta boyunca katılımcılarımız, Projemiz kapsamında Ev sahibi Kurumlar tarafından proje konusuna uygun olarak Lojistik Yönetiminde ERP Uygulamaları konusunda bilgiler edinirken Proje konusu ile ilgili düzenlenen eğitimler, seminerler ve kurum ve kuruluş gezileri gerçekleştirilmiştir. Katılımcılarımız bu sayede teorik ve yerinde gözlem ile yeni bilgiler öğrenmişler, kendi bildikleri konuları ziyaret ettikleri kurum ve kuruluş çalışanları ile paylaşarak farklı konularda görüş alışverişinde bulunmuşlardır.

Bu Proje ile Katılımcılarımız ilk önce Leonardo Da Vinci Programı ve Özellikle de Hareketlilik Projelerinin kendileri özellikle de Ülkemiz insanı için ne kadar yararlı bir Program olduğunu öğrenmişlerdir.

Hareketlilik Projesi kapsamında çalışma ziyareti yapmışlar ve Avrupa’daki Lojistik Uygulamaları alanında yenilikleri görmenin yanı sıra, sosyal yapıyı da kıyaslama imkânı bulmuşlardır. Proje bitimi sonrasında Katılımcılarımız, 2 haftalık Programın değerlendirilmesi amacıyla Kişisel bir Sonuç raporu hazırlamışlar ve bu raporu Proje Sonuç toplantısında koordinatöre teslim etmişleridir.

Hazırladıkları raporda, verilen eğitimler sayesinde mesleklerindeki eksiklikleri görme fırsatı yakalarken kendileri de farklı ve yeni fikirler geliştirme konusunda birçok ilerleme kaydettiklerinden söz etmişlerdir. Çoğu katılımcının ilk kez yararlandığı LDV Hareketlilik Projesinin genel işleyişleri hakkında bilgi sahibi olurken yabancı bir ülkede aldıkları eğitimler ile tecrübe kazandıklarını ifade etmişlerdir.

Böylece çevrelerindeki arkadaşlarına da bu tür projelere katılma ve hatta birlikte proje hazırlama teşvikinde bulunacaklarını kaydetmişleredir.

Gerek yapılan teknik ziyaretlerle, gerekse boş zamanları değerlendirmek amaçlı düzenlenen sosyal faaliyetlerle ve gezilerle, gidilen ülkeler hakkında bilmedikleri konuları da öğrenen katılımcılarımızın çoğunun ilk yurtdışı ziyareti olması nedeniyle, yurtdışına çıkış farklı Ülke ve kültürleri sanayisiyle birlikte görmek açısından büyük önem kazanmıştır.